AKTUÁLNÍ TÉMA MĚSÍCE

Starší témata najdete pod záložkou nabídky "Téma měsíce - archiv"
 

TUKY A CHOLESTEROL 

Tuky mají mezi lidmi skoro stejně špatnou pověst jako politici. Slušný člověk se při vyslovení slova tuk pokřižuje, protože to znamená buď tuk uložený na těle v partiích, kde by být nemusel, anebo přímé spojení s nejčastější příčinou smrti, kardiovaskulárními chorobami.

Ještě v nedávných dobách byl tuk symbolem bohatství a staří lidé považovali za jediný symbol dobrého jídla pořádně omaštěný talíř. S nástupem epidemie obezity a megaobezity a s objevem léků na snižování cholesterolu se začalo o tucích mluvit ve všech sociálních vrstvách i věkových kategoriích. Tuky jsou však různého původu a není možné je házet všechny do jednoho pytle. 

Organismus tuky potřebuje, protože představují důležitý zdroj energie. V případě potřeby se dokážou rozkládat na cukry, bez kterých život nemůže existovat. Příroda jakoby tušila, že může nastat hlad a v tom případě by se tuky hodily. Kdyby se nerozkládaly v době nedostatku tuky, rozkládaly by se bílkoviny ve svalech a to by bylo pro lidský organismus zkázonosné. 

Tuky jsou také výchozí látkou pro syntézu některých hormonů, jsou významnou složkou buněčných membrán a přímo vyrábějí tepelnou energii, která je rovněž pro život nezbytná. Jsou v nich rozpuštěny některé látky, které by se jinak do organismu nedostaly a nebo by nemohly být transportovány na příslušné místo. Za "nejluxusnější" tuky můžeme označit fosfolipidy, kam patří také populární lecithin.

Největší množství tuků přijímaných ve stravě tvoří mastné kyseliny. Ty se nejčastěji ukládají jako zásoby energie nebo jako nevzhledné polštáře v našem podkoží. Najdeme je v mléčných výrobcích, mase a masných výrobcích. Některé jsou zdravé, jiné tzv. nasycené mastné kyseliny jsou nezdravé a mají negativní vliv na náš organismus. Kromě obezity mohou být příčinou i dlaších nemocí jako křečové žíly, vysoký krevní tlak, srdeční nedostatečnost, zvýšená hladina cukru a některé metabolické poruchy.

Ve stravě rovněž přijímáme cholesterol, který jako jediný z tuků vyrábíme i ve svém organismu z jiných složek potravy, protože jde o tuk nezbytný. Cholesterol dostáváme do těla stravou a zároveň se vyrábí i v našich játrech. V nich také působí enzym, který umí cholesterol rozkládat, aby ho tělo nevyrábělo nadbytek. Proto je třeba k přípravě jídla používat jen nezbytné množství tuku a vybírat takové potraviny, které obsahují co nejmenší množství vnitřního skrytého tuku. Nasycené mastné kyseliny je vhodné konzumovat jen velmi střídmě. Snížením konzumace mastných výrobků, především uzenin, ale i vajec a mléčných tuků snižujeme přísun cholesterolu do organismu. Pro jeho vysokou hladinu je však rozhodující regulační mechanismus, který má sídlo v játrech.

Užívání léků proti cholesterolu není a nebylo bez problémů, mají některé negativní účinky, a to i vážného charakteru. Výrobci tedy museli zdůvodnit že užívání těchto léků má skutečně zásadní význam.

Z nabídky našich čistě přírodních produktů jsou vhodné především ty, které budou mít vliv na odstranění toxinů z jater a obnovení regulace výroby cholesterolu. Všechny najdete v nabídce našeho e-shopu.

Doporučujeme o tyto produkty:

LiverDren, LiverHelp, Joalis Achol

Cordyceps CS-4, Reishi, Hericium, Maitake 

  

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Podlesí V/5426 B
76005 Zlín
+420 776 070 840 IČ: 46192026