DEZERTY

Biskupský chlebíček

Suroviny:

3 hrnky vařených jáhel, 1 hrnek špaldové mouky, 1 hrnek hrozinek, 1 hrnek nasekaných oříšků, 1 hrnek sušeného ovoce, 1 hrnek instantní kaše Mišutka, hořká čokoláda, 1/2 lžičky skořice, 3 lžíce sušeného ovesného mléka, 3 lžíce oleje

Postup:

Jáhly s moukou zpracujeme na těsto a necháme alespoň 4 hodiny kvasit. Hrozinky a sušené ovoce povaříme ve vodě. Když je těsto zkvašené, přidáme ostatní přísady, popř. i trochu vody. Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme Mišutkou. Těsto natlačíme vlhkýma rukama do formy a přibližně 20 minut pečeme v silně nahřáté troubě. Pak zvolna sušíme 1 hodinu. Upečený chlebíček potřeme vrstvou rozpuštěné hořké čokolády.

 

 

 

 

 

Jahody v aspiku agar-agar

Suroviny:

mořská řasa aga-agar, 100% ovocný džus, med, jahody, kukuřičné lupínky

Postup:

Ovocný džus přivedeme do varu, přidáme potřebné množství agaru (dle návodu na obalu), přivedeme k varu a krátce povaříme. Vzniklou směsí zpola vyplníme pečící formu srnčí hřbet, naskládáme oprané jahody a stejnoměrně rozprostřeme kukuřičné lupínky. Nahoru nalijeme zbývající džus s agarem. Necháme 2 - 3 hodiny ztuhnout.

 

Jáhlové kuličky

Surovina:

jáhly, olivový olej, med, mleté vlašské ořechy, sypaný kokos, lískové oříšky

Postup:

Z pomletých jáhel a oleje připravte jíšku, přidejte vodu, med, ořechy a uvařte hustou kaši. Z vychladlé hmoty tvořte kuličky a obalte je v kokosu. Ozdobte lískovým oříškem.

 

Dušené plněné jablko

Suroviny:

2 velká kyselá jablka, 100 ml červeného vína, 100g chalvy (sezamové semínko s cukrem), kukuřičné cornflakes bez emulgátorů, plátky mandlí, lžička medu, lžička másla, šlehačka

Postup:

Z oloupaných jablek odstraňte jádřince a asi 10 minut je povařte v červeném víně (opatrně obracejte!). Jablka vyndejte a do vína přidejte lžičku medu a vařte až se odpaří na třetinu objemu. Chalvu nastrouhejte a smíchejte s rozdrcenými lupínky. Uvařená jablka naplňte touto směsí, přelijte vínem a posypte na másle opraženými mandlovými lupínky.

 

Vločkové lívanečky

Suroviny:

200 g ovesné mouky nebo pomletých ovesných vloček, 450 ml mléka ( nejlépe sójové), 1 vejce, 60 g hladké mouky - sójové, olivový olej, džem, tvaroh - nejlépe kozí

Postup:

Ovesnou mouku smíchejte se sójovou, zalijte teplým mlékem, přidejte vejce, osolte a důkladně promíchejte. Potřebnou hustotu upravte případným přidáním vody či mouky. Ve vymazaném lívanečníku pečte lívanečky dozlatova po obou stranách. Zdobte džemem a tvarohem. Můžete zapíjet meltou.

 

Makový koláč

Suroviny:

rýže natural, ovesné vločky, rozinky, mletá mák, olivový olej, med sekané mandle

Postup:

Půl hrnku ovesných vloček zalijte vodou a nechte asi dvě hodiny bobtnat. Umelte dva hrny vařené rýže natural a půl hrnku rozinek, smíchejte je s vločkami a vzniklé těsto rozprostřete na pečící papír na plechu. Pečte dozlatova.

1 hrnek mletého máku povařte se lžící oleje, hrnkem vody a hrnkem rozemletých rozinek. Přidejte lžíci medu. Směsí potřete upečené těsto, posypte je mandlemi a na 10 minut dejte do trouby.

  

Karolínky

Suroviny:

ovesné vločky, vejce, pohanková mouka, olivový olej, med, prášek do pečiva, rybízová marmeláda bez cukru, slunečnicová semínka

Postup:

Ovesné vločky namočte a nechte asi 2 hodiny bobtnat. Přidejte vejce, med, prášek do pečiva, pohankovou mouku, slunečnicová semena, olivový olej a vypracujte tužší těsto, ze kterého tvořte malé koláčky. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Ozdobte je uprostřed marmeládou a mandličkou.

 

Smažené hrušky obalované sezamovými semínky

Suroviny:

měkké hrušky, sezam, pohanková mouka, vejce, přírodní hnědý cukr, jablečný ocet, mango, olivový olej

Postup:

Ve 40 ml vody rozehřejte 60 g cukru a 80 ml jablečného octa. Míchejte až do zhoustnutí a zezlátnutí směsi. Pak přidejte mango pokrájené na kostičky a odstavte. Mangové čatní se dá koupit i hotové. Hrušky pokrájené na kolečka máčejte v těstíčku z vajec a mouky a obalujte v sezamovém semínku. Osmažte na oleji dozlatova. 

 

Buchtičky s tykvovými semínky

Suroviny:

250 g kukuřičné mouky, lžička kypřícího prášku, 300 g bílého kozího jogurtu, 2 vejce, 40 g rozpuštěného másla, lžíce medu, hrst tykvových semínek, špetka soli

Postup:

V misce smíchejte mouku s kypřícím práškem, přidejte jogurt, vejce, máslo, med a sůl a vypracujte hladké těsto. Poté do něj vmíchejte nahrubo nasekaná semena tykve. Těsto vlijte do máslem vymazaných formiček a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200° C.

Místo tykvových semen můžete použít sezam nebo mák.

 

Jáhlová bábovka

Suroviny:

hrnek jáhel, 3 hrnky vody, hrnek sójového vanilkového dezertu Provamel, hrnek rozinek, hrnek kokosu, sušená citronová kůra, 2 lžíce oleje, instantní jáhlová kaše Mišutka, sušené sójové mléko

Postup:

Uvařené jáhly rozmixujte s vanilkovým dezertem. Přidejte rozinky, kokos, citronovou kůru a olej a zahustěte instantní kaší. Vlijte do vymazané bábovkové formy a pečte asi hodinu v dobře předehřáté troubě (vložte plechovou nádobu s vodou). Před podáváním posypte sušeným sójovým mlékem.

 

Jáhlové škubánky

Suroviny:

1 šálek jáhel, špetka soli, 1 šálek špaldové mouky, mák, kukuřičný nebo pšeničný sirup nebo med, máslo

Postup:

Proprané spařené jáhly zalijte 4 šálky vody, osolte a vařte 30 minut. Občas promíchejte. Po odstavení zasypte moukou (můžete udělat obrácenou vařečkou důlky na mouku do jáhel), uzavřete nádobu a nechte propařit. Důkladně promíchejte a šťouchadlem na brambory vytvořte lepivou kaši. Pokud je řídká, použijte na zahuštění instantní kaši Mišutka. Lžící vykrajujte škubánky, opečte je rychle na másle. Podávejte sypané mletým mákem a oslazené sirupem nebo medem. 

Tip pro vás: mletý mák je možné povařit ve vodě se strouhanou mrkví, která jej zneutralizuje a částečně osladí.

Škubánky jsou výborné i na slaný způsob s česnekem a strouhaným uzeným tofu nebo kozím sýrem.

 

Domácí jahodová zmrzlina 

Suroviny:

150 g čarstvých jahod, 4 polévkové lžíce sušeného sójového mléka, půl balení sójové smetany Provamel, med, vlašské ořechy, lístky čerstvé máty

Postup:

Všechny ingredience kromě ořechů rozmixujte, dle chuti přidejte med a zamrazte. Lžící tvořte kopečky, které posypte drcenými vlašskými ořechy a ozdobte lístky máty.

 

Jablečný koláč s tofu

Suroviny:

šálek hladké pohankové mouky, šálek pohankové krupice, půl šálku přírodního cukru, 2 lžičky kypřícího prášku, 700g jablek, kostka neochuceného tofu, 2 lžíce medu, sáček skořicového cukru, mandle, máslo, sůl

Postup:

Z mouky, krupice, cukru, kypřícího prášku a špetky soli vytvořte sypkou směs, kterou rozdělte na 3 části. Jablka a tofu nastrouhejte, přidejte med, mandle a vrchní vrstvu poklaďte plátky másla a ve vyhřáté troubě pečte asi 50 minut. Vychladlý a nakrájený koláč můžeme ozdobit šlehačkou.

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Podlesí V/5426 B
76005 Zlín
+420 776 070 840 IČ: 46192026