DORTY A DORTÍČKY

  

Bisquit

Základní recept pro příravu dalších dortů, který se hodí také k zamražení - pro 2 koláče

Suroviny:

papír na pečení, 5 vajec, 100 g hnědého cukru, strouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, špetka skořice, 80 ml čerstvě lisované pomerančové šťávy, 170 g jemné pšeničné celozrnné mouky

Postup:

Pružná forma o průměru 26 cm se vyloží pečícím papírem. Žloutky ušlehejte ručně do pěny, přidejte cukr, citronovou kůru a skořici a dále míchejte, až se hmota zbarví do světležluta. Vmíchejte pomerančovou šťávu a rychle zamíchejte mouku. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě při střední teplotě 25 až 30 minut. Koláč vyklopte na mřížku, papír potřete studenou vodou pro lepší odstranění a nechte vychladnout. Krájejte ostrým nožem.  

 

Mandarinkový dort

Suroviny:

1 plát bisquitu, 500 ml čerstvě lisované mandarinkové šťávy, 2,5 lžíce agar-agar vloček, 3 lžíce hnědého cukru, 300 g mandarinkových dílků, 4 lžíce mandlových plátků, 10 sušených datlí pokrájených na jemné proužky, 200 ml šlehačky, 1 balíček přírodního vanilkového cukru, 3 lžíce čokoládové rýže

Postup:

Plát koláče vložte do vhodné pružné formy. V malém hrnci smíchejte mandarinkovou šťávu, agar-agar vločky a hnědý cukr. Šťávu za stálého míchání přiveďte k varu a krátce povařte, až se vločky rozpustí. 5 lžic horké polevy natřete na koláč, obložte dílky mandarinek, mandlovými plátky a datlemi. Zbylou polevu trochu vychlaďte a jako sedlinu ji nechte želírovat. Nalijte přes koláč a uhlaďte. Koláč dejte na 2 hodiny do chladničky, až je poleva tuhá. Šlehačku ušlehejte s vanilkovým cukrem dotuha. Koláč vyndejte z pružné formy a ozdobte šlehačkou a čokoládovou rýží.

 

 

Ananasovo-kokosový dort

Suroviny:

100 g kokosových vloček, 300 ml vody, 1 plát bisquitu, 500 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu pokrájeného na kousky, 2 lžíce agar-agar vloček, 4 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce citronové šťávy, kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu pokrájená na jemné proužky, 200 l smetany, špetka skořice

Postup:

Kokosové vločky s vodou přiveďte do varu, sejměte ze sporáku, prolijte sítem a dobře vymačkejte. Kokosové mléko zachovejte. Plát koláče vložte do pružné formy a obložte ananasem. V malém hrnci smíchejte kokosové mléko, agar-agar vločky, 3 lžíce hnědého cukru, citronovou šťávu a kůru. Kokosové mléko za stálého míchání přiveďte k varu a krátce povařte, až se agar-agar vločky rozpustí. Polevu trochu vychlaďte a nechte jako sedlinu želírovat. Pak nalijte přes plát dortu a uhlaďte. Dort nechte 2 hodiny v chladničce. Šlehačku se skořicí a zbylým cukrem ušlehejte do tuha a dort jí ozdobte.

 

Mrkvový dort

Suroviny:

250 ml za studena lisovaného slunečnicového oleje, 230 g hnědého přírodního cukru, 3 vejce, 230 g pohankové mouky, polovinu kypřícího prášku, špetka soli, 1 lžička perníkového koření, 250 g hrubě nastrouhané karotky, 100 g sekaných mandlí a ořechů, sójový jogurt

Postup:

V míse rozšlehejte vejce, olej a cukr. Opatrně vmíchejte mouku s kypřícím práškem, karotku a ořechy s mandlemi. Směs vlijte do vymazané formy a 30 - 40 minut pečte v hodně předhřáté troubě na 180°C. Vychladlý dort ozdobte sojovým jogurtem, ovocem a ořechy. 

 

Tortelety

Aby se rychle a jednoduše připravené těsto dobře podařilo, musí být všechny přísady velmi studené a musí se rychle zpracovat.

Suroviny:

300 g celozrnné mouky velmi jemně umleté, 100 g studeného másla, 2 vejce, 3 lžíce hnědého cukru, 1 prášek do pečiva, špetka soli, máslo na formičky, pečící papír, sušený hrách na slepé pečení

Postup:

Mouku vysypte na prkno. Velkým nožem nasekejte máslo na malé kousky a zahnětejte do mouky. Směs vložte do mísy. Přidejte vejce, cukr, sůl a prášek do pečiva a rychle zpracujte na pevné těsto. To nechte v plastikovém sáčku odpočinout v chladničce aspoň hodinu. Formičky na tortelety vymažte máslem. Těsto tence vyválejte a položte do formiček. Aby se nevyklenovalo, vyložte formičky pečícím papírem a naplňte sušeným hrachem. Pečte v předehřáté troubě při střední teplotě asi 15 minut. Odstraňte hrách a pečící papír a tortelety nechte vychladnout na kuchyňské mřížce. 

 

Jahodové dortíčky s ořechy

Suroviny:

8 tortelet, 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 50 g nahrubo nasekaných mandlí, 300 g jahod, 3 lžíce hnědého cukru, 1 přírodní vanilkový cukr, 2 lžíce agar-agar vloček, 150 ml smetany, 150 ml mléka

Postup:

Tortelety posypte ořechy, jahody umixujte s cukrem a prolisujte sítem. Vanilkový cukr, agar-agar vločky, smetanu a mléko vložte do malého hrnce a za stálého míchání metlou na sníh přiveďte k varu. Krátce povařte, až se agar-agar vločky zcela rozpustí. Polevu nalijte do mísy a trochu nechte vychladnout. Ručním šlehačem vmíchejte jahodové pyré, rozdělte na tortelety a uhlaďte. Dejte na dvě hodiny do chladničky.

 

Pomerančovo-tvarohové dortíčky

Suroviny:

8 tortelet, 4 lžíce rozinek nebo sušeného pokrájeného manga nebo ananasu, 300 ml pomerančové šťávy, 2 lžíce agar-agar vloček, 2 balíčky přírodního vanilkového cukru, 3 lžíce hnědého cukru, 1 velká špetka skořice, strouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, 200g netučného tvarohu

Postup:

Tortelety posypte rozinkami. V malém hrnci smíchejte pomerančovou šťávu, agar-agar vločky, vanilkový cukr, cukr, skořici a citronovou kůru. Za stálého míchání přiveďte k varu a krátce povařte, až se agar-agar rozpustí. Polevu nalijte do mísy a nechte trochu vychladnout. Tvaroh a pomerančovou šťávu ručním šlehačem umíchejte dohladka. Pomerančovo-tvarohový krém rozdělte na tortelety, uhlaďte a dejte na dvě hodiny do chladničky.

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Podlesí V/5426 B
76005 Zlín
+420 776 070 840 IČ: 46192026