TOFU A SÓJA

Tofu špízy s tapenádou z červených paprik

Přísady na 2 porce:

Tofu v marinádě: 1 tofu s mořskými řasami (případně natural), 1 plná lžička strouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce ústřičné omáčky (nebo trochu worchesteru), 2 lžíce olivového oleje

Obalovací směs na tofu + smažení: 30g sezamových semínek, 30g tapiokové mouky (můžeme nahradit kukuřičným škrobem s rochou hladké mouky), 4 grilovací jehly, olej

Na tapenádu: 2 větší červené papriky, 2 stroužky česneku, 30g slunečnicových semínek, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžička tmavého balzamikového krému, hrst máty, 1/2 lžičky červené kari pasty nebo chilli koření, olivový olej

Postup:

Začneme asi 2 hodiny předem tím, že marinujeme tofu. Nejprve ho rozbalíme a rozřízneme podélně na 2 části. Potom příčně rozkrájíme na obdélníčky velikosti 1x0,5 cm. Z oleje, ústřičné omáčky, sojové omáčky, strouhaného zázvoru a lisovaného česneku připravíme marinádu, do které tofu namočíme a necháme odležet v lednici. Papriky omyjeme, rozčtvrtíme a vyndáme semínka a potřeme olivovým olejem. Následně vyskládáme na plech řeznou stranou dolů a vložíme do trouby pod gril rozehřátý na 180°c přibližně na 20 minut. Je žácouví, aby se nám papriky trochu připekly, aby na sobě měly černé puchýře. Když jsou dost flekaté, přesypeme je do kastrolu a uzavřeme pokličkou, aby se zapařily. Když vychladnou, oloupeme je, nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Na malé pánvičce nasucho opražíme slunečnici a přidáme k paprikám. Na pánvičku kápneme olivový olej, přihodíme nakrájené plátky česneku, a když začnou růžovět, přidáme červenou kari pastu. Touto směsí zalijeme papriky, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou mátu a dochutíme balzamikovým krémem. Marinované tofu necháme okapat a obalíme ve směsi sezamu a tapiokové mouky. Napícháme na grilovací špejle a opečeme na grilovací pánvi na troše oleje dozlatova. 

 

Pomazánka z tofu

Suroviny:

jedna kostka tofu (přírodní, uzené, marinované), rostlinný olej lisovaný za studena, sójová omáčka, cibule, česnek, různé koření podle vlastní chuti

Postup:

K sójové omáčce přidáme cibuli, česnek a koření a vytvoříme marinádu. Tofu naložíme do marinády a necháme uležet nejméně 2 hodiny, ale není na škodu nechat tofu marinovat 12 - 24 hodin. Potom ho nastrouháme na jemném struhadle a smísíme s olejem na požadovanou hustotu a rozšleháme v ruce nebo na šlehači.

 

Kaše ze sójové mouky

Suroviny:

100 g hladké sójové mouky, 300 ml vychlazené vody

Postup:

V kastrolu smícháme sójovou mouku s vodou a necháme 15 minut vsáknout. Pak směs přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme asi 10 minut. Vzniklou kaši necháme vychladnout a pak rozšleháme ve šlehači. Hotová kaše v chladu vydrží i několik dní. Používáme ji pro přípravu pomazánek a krémů.

 

Základ tofu pomazánky s kaší

Do šlehače dáme sójovou kaši a postupně přidáváme nakrájené tofu. Vzniklou směs ředíme rostlinným olejem lisovaným za studena.

 

Majonéza z tofu - sójanéza

Suroviny:

sójový základ z 1 kostky tofu, 50 ml sójového mléka nebo vody, za studena lisovaný olej, citronová šťáva, sůl

Postup:

Do šlehače dáme nakrájené tofu se sójovým mlékem nebo vodou a šleháme. Postupně přiléváme olej a citronovou šťávu, abychom dosáhli požadované hustoty.

Majonézy můžeme různým způsobem dochucovat přidáním hořčice, jemně rozsekané cibulky, jemně krájené kyselé okurky, petrželové natě nebo nasekaných bylinek. Tofu majonézu lze používat všude tam, kde běžnou majonézu.

 

Tofu pomazánka z česnekem 

Suroviny:

tofu základ z 1 kostky, 3 - 4 stroužky česneku, sůl

Postup:

Oloupaný česnek prolisujte nebo utřete nožem a vmíchejte do tofu základu. Osolte a nechte odležet.

 

Tofu pomazánka s rajskými jablky

Suroviny:

tofu základ z 1 kostky, 80 g rajského protlaku nejlépe udělaného doma, stroužek česneku, sůl

Postup:

Do základu zašlehejte rajský protlak a rozetřený česnek, osolte.

 

Tofu pomazánka s vejcem

Suroviny:

tofu základ z 1 kostky, 2 natvrdo uvařená vejce, sůl

Postup:

Vejce nastrouhejte a rozetřete se základem tofu, osolte.

 

Tofu pomazánka s křenem

Suroviny:

tofu základ z 1 kostky, 1 - 2 lžíce strouhaného křenu, citronová šťáva, sůl

Postup:

Křen promíchejte se sójovým základem a dochuťte solí a citronovou šťávou.

 

Tofu na houbách

Suroviny:

tofu základ z 1 kostky, 10 dkg čerstvých nebo 5 dkg sušených hub, lžíce maizeny, lžíce sójové omáčky, olej, drcený kmín, kukuřičná mouka

Postup:

Tofu nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, zakápněte sójovou omáčkou a obalte v maizeně. Houby osmahněte na lžíci oleje, v případě sušených hub je na několik hodin před úpravou namočte. Na houby přidejte kmín. Obalené tofu osmažte na oleji, přidejte osmažené houby a přilijte vodu, abyste mohli pokrm dusit 15 - 20 minut. Zahustěte kukuřičnou moukou rozšlehanou ve vodě. Pokrm ještě povařte a podávejte s rýží nebo jinou přílohou.

 

Segedínský guláš z tofu

Suroviny:

tofu základ z 1 kostky, 10 dkg kysaného zelí, 2 větší brambory, olej, 2 cibule, lžička drceného kmínu, lžička mleté papriky, kukuřičná nebo pohanková mouka, sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, a osmažte na oleji dozlatova. Zaprašte paprikou a přidejte na kostky nakrájené tofu. Podlijte vodou a duste 15 - 20 minut. Pak přidejte posekané kyselé zelí a na kostičky nakrájené oloupané syrové brambory. Okmínujte a duste doměkka přibližně 20 - 30 minut. Nakonec zahustěte kukuřičnou nebo pohankovou moukou rozmíchanou ve vodě nebo sójovém mléce. Povařte ještě asi 10 minut a dosolte.

 

Sójové plátky na česneku

Suroviny:

sójové maso - plátky, cibule, pohanková mouka, česnek, olivový olej, pepř, rýže, zelený hrášek, čekankové puky, máslo, sůl

Postup:

Sójové plátky připravte podle návodu na obalu. Cibulu osmahněte, zaprašte pohankovou moukou, orestujte a zalijte vodou. Sójové plátky osmahněte a vložte do připravené omáčky. Přidejte česnek, povařte, dochuťte pepřem a osolte. Uvařenou rýži promíchejte se zeleným hráškem. omyté čekankové puky po délce rozčtvrťte a vložte do kastrolu s rozehřátým máslem. POdlijte, osolte a asi 10 minut duste. 

 

Tofu paprikáš

Suroviny:

Tofu základ z jedné kostky, lžíce sójové omáčky, sójový nebo olivový olej, cibule, čerstvá paprika, lžička mleté papriky, sůl, rajče

Postup:

Tofu nakrájejte na kostky, zakápněte sójovou omáčkou a osmahněte na oleji. Vedle usmažte cibuli, přidejte nakrájenou papriku a rajče a mletou papriku. Osolte a nechte dusit. Podle potřeby přilévejte vodu, dokud paprika nezměkne. Do omáčky vložte osmažené tofu a ještě chvíli poduste.

 

Tofu rizoto

Suroviny:

Tofu základ z 1 kostky, lžička mleté sladké papriky, 1 cibule, olej, 12 dkg rýže - nejlépe celozrnné Basmati, sůl

Postup:

Rýži propláchněte a uvařte téměř doměkka. Na oleji osmahněte nakrájenou cibulku a přidejte k rýži. Tofu nakrájejte na kousíčky, osolte, posypte kořením a krátce osmahněte na oleji. Vše promíchejte a dejte do zapékací misky nebo pekáčku. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

 

Těstoviny zapečené s tofu  

Suroviny:

Žitné těstoviny, uzené tofu, mražený hrášek, pórek, zeleninový bujón, drcené chilli papričky, vejce, olivový olej, sůl, kysané zelí

Postup:

Těstoviny uvařte podle návodu a promíchejte s kostičkami tofu, kolečky pórku a hráškem. Ochuťte zeleninovým bujónem, chilli papričkami a osolte. Vše dobře promíchejte. Směs vložte do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného olivovým olejem. Rozšlehejte vejce - počet podle strávníků - a zalijte jimi směs v pekáčku. Zapékejte v troubě 15 - 20 minut. Podávejte s kysaným zelím.

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Podlesí V/5426 B
76005 Zlín
+420 776 070 840 IČ: 46192026