Antikoncepci užívají i žáby

28.05.2011 14:08

Hormonální antikoncepce bývá označována jako jeden z hlavních vynálezů světa. Osvobodila ženu tím, že jí dala možnost rozhodovat o svém životě, zbavila ji neustálých těhotenství a věčného strachu z otěhotnění.

Masové užívání hormonální antikoncepce má však za následek, že se ženské hormony (stejně jako antibiotika a další léky) dostávají do odpadních vod a odsud zpět do řek a do volné přírody.

Už dlouho se ví, že hormonálně aktivní látky (kromě antikoncepce též tabletky užívané po přechodu) negativně ovlivňují schopnost rozmnožování ryb. Nyní se zjistilo, že na tyto látky, a to i v nízké koncentraci, jsou citlivé i žáby. Švédští vědci z univerzity v Upsale zkoumali, co dělají progesterony z antikoncepčních pilulek s organismem pulců - budoucích samiček. Nechali plavat nedospělé žáby v hormonální polévce odpovídající skutečné koncentraci těchto látek v našich řekách a ukázalo se, že pulci z této koupele vycházejí neplodní. Hormony způsobily abormální vývoj jejich vaječníků a vejcovodů.

Stejný tým vědců ukázal již před časem, že voda s obsahem dalšího ženského hormonu, estrogenu, působí i na pulce samčího pohlaví. Ti se v hormonálním nálevu mění v samičky, vyvíjejí se u nich vaječníky místo varlat.

Henrik Leffers z Rihshospitalet v dánské Kodani nedávno v časopise Human Reproduction uvedl, že hormonálně aktivní látky v našem prostředí jsou odpovědné za narůstající neplodnost mladých mužů v západním světě.

Byla tedy antikoncepční pilulka opravdu největší vynález lidstva? Možná ano, ale spíš zkázy: snížila celosvětově počet těhotenství i plodnost mužů. Nepřítel lidstva by to nevymyslel líp.

 

Zdroj: MF DNES 25.2.2011

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Pacetluky 87
768 43 Kostelec u Holešova
+420 776 070 840 IČ: 46192026