Dětská strava je přesolená

20.03.2011 15:37

Poradenské centrum Výživa dětí provedlo průzkum stravovacích zvyklostí a jídelníčku dětí do tří let věku. Z něj vyplývá, že v dětské stravě je nadbytek soli, a to až čtyřnásobný.

Doc. Zuzana Urbanová ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze uvedla, že mezi šesti a dvanásti měsíci věku dítěte má nadbytek soli ve stravě 80% dětí, ve věkové skupině 1 - 1,5 roku je to 95% dětí a u dětí ještě starších už bylo doporučené množství sodíku překročeno u všech, u některých dokonce až čtyřnásobně! Nadbytky soli byly přitom zjištěny i u dětí, které byly kojeny a dokrmovány pečlivě připravenou domácí stravou. Jako největší problém se ukázala především konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají už v kojeneckém věku. Později se k tomu přidávají ještě uzeniny, sýry solená másla a jiné potraviny s vysokým obsahem soli.

Riziko nadměrného příjmu soli v kojeneckém a batolecím věku spočívá hlavně v přetěžování ledvin, které v tomto období ještě nejsou dostatečně zralé. Pro srdce a celý kardiovaskulární systém je zátěž zpravidla tak velká, že už u dětí školního věku lékaři často diagnostikují vysoký krevní tlak a jiné nežádoucí účinky.

Dalším rizikem je pěstování návyku na slanou chuť, který je zpravidla silný a s věkem roste. Konzumace slaných brambůrků a buráků v kombinaci s dalšími faktory, jako je nedostatek pohybu, pak vede k nadváze, obezitě a následně kardiovaskulárním onemocněním. Nejjednodušší a nejúčinnější je proto vůbec děti na nedměrnou slanou chuť nenavyknout.

 

zdroj:novinky.cz

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Pacetluky 87
768 43 Kostelec u Holešova
+420 776 070 840 IČ: 46192026