Nebezpečné tavené sýry

20.11.2010 16:34

Tavené sýry jsou spolu s ostatními mléčnými výrobky propagované v reklamách jako cenné zdroje vápníku. Ve skutečnosti však mohou tyto sýry vápník z těla vyhánět.

Základní surovinou pro výrobu tavených sýrů jsou sýry přírodní. Ty se nejdříve umelou a pak se k nim přidají další suroviny (např. tvaroh, máslo). Přisypou se tavicí soli a směs se nechá ve speciálním zařízení roztavit. Dále se přidávají ochucovadla - zelenina, koření, šunka, ořechy. Vzniklá hmota se zahřívá asi 15 min na teplotu 95°C a ještě teplá se balí.

Problémem tavených sýrů je velký obsah fosforu z tavicích solí. Pokud jsou v jídle spolu s vápníkem ve správném poměru (2:1 ve prospěch vápníku), zajišťují jeho správné ukládání do kostí. "Když se podíváme na složení tavených sýrů, zjistíme, že v nich je poměr mezi vápníkem a fosforečnany přesně obrácený," popisuje nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra výživa dětí.

A právě v případě, že máme ve stravě tento poměr opačný, může dojít k vyplavování uloženého vápníku z kostí a zubů. Proto je vhodnější tavené sýry nahradit jinými typy sýrů, např. Lučinou, Žervé, ale i sýrem Cottage či obyčejným tvarohem, který si doma sami ochutíme.

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Pacetluky 87
768 43 Kostelec u Holešova
+420 776 070 840 IČ: 46192026