POLÉVKY
Cizrnová polévka
Dýňová polévka s bylinkami a uzeným lososem
Polévka z dýně hokkaido
Dýňová polévka
Mrkvová polévka s bramborem
Houbová polévka v ovesnými vločkami
Suroviny:
ovesné vločky, sušené houby, pórek, cibule, olivový olej, zeleninový bujón, kmín, sůl
Postup:
Na oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte k ní ovesné vločky a lehce vše opražte. Zalijte vodou, přidejte předem namočené houby, kmín, bujón a po 15 minutách pórek nakrájený na kolečka. Asi 5 minut ještě vařte. Hotovou polévku zakápněte olivovým olejem. Podávejte s žitným chlebem.
Hrášková polévka
Suroviny:
mražený hrášek, uzené tofu, sójová rostlinná smetana, zeleninový bujon, lžička másla, česnek, jarní cibulka, sůl, olivový olej
Postup:
Mražený hrášek povařte a rozmixujte s cibulkou podušenou na másle. Přidejte sójovou smetanu, zeleninový bujon, sůl, drcený česnek a minutku povařte. Do hotové polévky můžete přidat olivový olej. Jednotlivé porce na talíři posypte pokrájeným a osmaženým tofu a petrželkou.
Polévka z hrachu, pórku a brokolice
Suroviny:
středně velká cibule, 2 šálky pórku pokrájeného na kolečka, 2 - 3 brambory podel velikosti, několik růžiček brokolice, několik sáčků mraženého hrachu, zelená nať, sůl, bobkový list
Postup:
V hrnci osmahněte cibuli a pórek, vložte brambory a přilijte vodu nebo zeleninový vývar. Přidejte 1-2 bobkové listy a vařte asi 10 minut. Pak přidejte brokolici a hrách a vařte dalších 10 minut. Vychladlou polévku rozmixujte na jemné pyré, poté ji prohřejte a při podávání posypte zelenou natí.
Rybí polévka s bramborem
Suroviny:
rybí maso, cibule, mrkev, pórek, brambory, libeček, celý pepř, olivový olej, petrželová nať, sůl
Postup:
Rybí maso povařte v osolené vodě asi 15 minut. V hrnci osmažte cibuli a ostatní pokrájenou zeleninu. Přidejte vývar z rybího masa, drobně pokrájené brambory, libeček a pepř a vše duste do měkka. Polévku osolte, přidejte na kousky pokrájené uvařené rybí maso a krátce povařte. Ochuťte petrželkou.
Jehněčí jarní polévka
Suroviny:
jehněčí maso, mrkev, celer, cibule, rýže, jogurt, žloutek, zeleninový bujón Würzl, olivový olej, petrželka, sůl
Postup:
Maso nakrájejte na kousky a povařte v osolené vodě. Zeleninu pokrájejte a osmahněte na oleji. Přidejte opláchnutou rýži, nechte zesklovatět a vše přidejte k masu. Vařte do změknutí masa. Stáhněte z ohně a přidejte jogurt rozšlehaný se žloutkem. Posypte petrželkou a dochuťte bujónem.
Fazolačka se zelím
Suroviny:
fazolky adzuki, kysané zelí, cibule, mrkev, bobkový list, kořen petržele, zeleninový bujón Würzl, sladká paprika, chilli, olivový olej, sůl
Postup:
Na oleji zpěňte cibulku, přidejte papriku, chilli, pokrájené zelí, mrkev a petržel pokrájené na kolečka a zpola uvařené fazolky. Zalijte vodou, přidejte bujón, bobkový list a vařte doměkka. Po změknutí všech surovin odstavte z plamene, zakapejte olivovým olejem, dosolte a nechte 10 minut odstát.
Španělská česneková polévka
Suroviny:
2 lžíce řasy hajiki, 3 lžíce olivového oleje, 7 velkých stroužků česneku pokrájených na tenké plátky, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, špetka chilli, 800 ml vody, 2 lžičky instantního zeleninového vývaru, špetka šafránu, 1 bobkový list, 2 oloupaná a jader zbavená rajčata pokrájená na malé kousky, 4 lžíce sherry medium, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce jemně nasekané petržele, 5 plátků citronu
Postup:
Hajiki namáčejte ve 200 ml studené vody 10 minut, potom slijte a nechte okapat. Namáčecí vodu zachovejte. V hrnci rozpalte olej a osmažte na něm česnek za stálého míchání do světležluta. Česnek se nesmí zbarvit dohněda, jinak zhořkne. Přidejte mletou papriku a chilli a pár sekund restujte. Zalijte namáčecí vodou, přidejte 800 ml vody a okořeňte instantním zeleninovým vývatem. Polévku přiveďte do varu a okořeňte šafránem a bobkovým listem. Přikrytou ji 7 minut povařte. Přimíchejte rajčatové kostičky a minutu zahřívejte. Polévku sundejte z plotny a ochuťte sherry a citronovou šťávou. Ozdobte petrželkou a plátky citronu.
Kulajda
Suroviny:
brambory, čerstvé nebo sušené houby, sójová smetana, kmín, bobkový list, Maizena, citronová šťáva, vejce, kopr, sůl
Postup:
Do vody dejte vařit brambory pokrájené na malé kostičky, houby, kmín, sůl a bobkový list. Po změknutí brambor přidejte sójovou smetanu, zahustěte Maizenou, přidejte vejce a čerstvý nebo sušený kopr. Dochuťte citronovou šťávou.
Zeleninový boršč
Suroviny:
mrkev, hlávkové zelí, celer, 2 rajčata, červená řepa, pepř, sůl, provensálské koření, zakysaná smetana, petrželka
Postup:
Mrkev, celer a řepu nakrájejte na kostičky, zelí na nudličky a přidejte pokrájená rajčata. Vše povařte s kořením a solí, aby zelí křupalo. Podávejte se lžící kysané smetany a ozdobené zelenou petrželkou.
Hrachová polévka
Suroviny:
400 g čerstvého nebo mraženého hrachu, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, pepř, sůl, zelené natě, žitný chleba
Postup:
V hrnci osmahněte na oleji nebo na másle cibulku a přidejte 1/2 l vody a hrášek. Osolte a opepřete a vařte přibližně 20 minut. Když je hrách měkký, přelijte polévku do mixeru a rozmixujte ji. Rozmixovanou polévku přelijte přes síto a nechte prohřát. Už ji nevařte, jen dochuťte a podle chuti dosolte. Podávejte s opraženými kostičkami žitného chleba a zelenými natěmi.
Kontakt
Pacetluky 87
768 43 Kostelec u Holešova
+420 776 070 840
nolicz@centrum.cz
IČ: 46192026