SALÁTY A ZELENINA
Tataráček z červené čočky
Cuketový salát s parmskou šunkou
Řecký salát
Lilek plněný zeleninou a sýrem
Cizrnový salát
Mrkvové placičky
Salát z cizrny a čočky
Suroviny:
40g cizrny, 40g čočky, 150g kapie, 30g rukoly nebo ledového salátu, 50g kozího nebo ovčího sýra, 2 lžíce vinného nebo bylinkového octa, pepř, sůl
Postup:
Cizrnu namočte nejlépe přes noc do studené vody a pak uvařte (napočená je uvařená velmi rychle cca 10 min.). Uvařte čočku. Uvařené luštěniny propláchněte a smíchejte v misce, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Kapii nakrájejte na centimetrové kostičky a opečte na troše olivového oleje. Hotovou vmíchejte k luštěninám, přidejte rukolu nebo salát, dochuťte octem a na závěr posypte sýrem.
Čočkové smaženky
Suroviny:
zelená velkozrnná čočka, vejce, cibule, česnek, majoránka, kmín, petržel, čínské zelí, červená paprika, dýňová semínka, sůl
Postup:
Vychladlou vařenou čočku smíchejte s vejcem, přidejte pokrájený česnek, kmín, majoránku, petržel a sůl. Tvořte karbanátky, které opečte na oleji. Jako přílohu podávejte salát z čínského zelí, červené papriky, oleje a soli posypaný dýňovými semínky.
Mexické fazole
Suroviny:
půl šálku suchých fazolí, větší cibule, česnek, bobkový list, chilli papričky, 2 lžíce oleje, rajská jablíčka
Postup:
Fazole v hrnci zalijte studenou vodou a nechte nejlépe přes noc nabobtnat. Druhý den z nich vodu slijte a zalijte je čerstvou vodou tak, aby o 2 cm jejich výšku přesahovala. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, utřený stroužek česneku, bobkový list, chilli papričky a vše přiveďte k varu. Prudce vařte 10 min, pak zakryjte a nechte dusit asi 30 min. Můžete dolévat vodou, aby fazole nebyly příliš suché. Po 30 minutách přidejte olej a vařte dalších 30 min dokud fazole nezměknou. Přidejte sůl a vařte ještě 30 min, to znamená dohromady asi 90 min. Na malé pánvi rozpalte zbytek oleje, přidejte česnek, cibuli a osmahněte, aby cibule změkla. Přidejte rajská jablka a ještě míchejte na ohni. Z hrnce s fazolemi po částech vybírejte fazole, přidávejte je k rajčatové směsi a rozmačkávejte. Část fazolí nechte v celku a promíchejte. Před podáváním můžete přihřát.
Cizrnové kuličky
Suroviny:
400g konzervované cizrny, 2 středně velké cibule, 1 vejce, půl lžičky mleté kurkumy, 1 lžička drceného kmínu, 1 česnek
Postup:
Nejprve rozmixujte cizrnu, do níž přidejte nakrájenou cibulku. Do vzniklého pyré přimíchejte vejce, mletou kurkumu, utřený česnek a trochu koriandru. Směs ještě krátce mixujte a poté osolte. Mokrýma rukama uválejte kuličky přiměřené velikosti. Vznikne vám asi 15 kuliček z uvedeného množství surovin. Kuličky usmažte nejlépe ve fritéze, ale můžete je smažit i na dosti rozpáleném oleji. Smažení trvá asi 2-3 minuty. Hotové kuličky vyndejte na papírový ubrousek, aby nasál přebytečný olej. Podávejte s jakoukoliv čerstvou zeleninou a sójovou majonézou nebo sójanézou. Velmi důležitá příloha je nastrouhaná černá ředkev, která pomůže strávit větší množství tuku.
Octová zálivka
Suroviny:
pro 4 osoby: půl lžíce zeleninového vývaru v prášku, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1-2 cm hořčice z tuby, 3 lžíce octa (jablečný, kombuchový, bylinkový), citronová šťáva, 2 lžíce oleje, pepř, sůl, sójová omáčka, čerstvé bylinky (kopr, pažitka, řeřicha a pod.)
Postup:
Uvařte zeleninový vývar a po vychladnutí do něj přidejte cibuli, hořčici, ocet, olej, sůl, pepř a sójovou omáčku, zjemněte čerstvými bylinkami.
Jogurtová zálivka
Suroviny:
2 lžíce bílého jogurtu, 4 lžíce kysané smetany, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 1 lžička citronové šťávy, pepř, sůl, bylinky (řeřicha, pažitka, kopr, tymián)
Postup:
Všechny přísady dobře promíchejte a ochuťte bylinkami, pepřem a solí.
Grilovaná cuketa se sýrem
Suroviny:
mladé cukety, kozí sýr, sůl, mletá paprika, olivový olej, petrželka
Postup:
Omyté cukety podélně rozřízněte a osolte je. Lžičkou vydlabejte v dužině každé cukety 3 - 4 důlky, do kterých vždy vložíte kousek sýra. Vše posypte mletou paprikou, pokapejte olivovým olejem. Každou cuketu zabalte do alobalu potřeného olejem. Pečte na grilu cca 25 minut. Podávejte s žitným chlebem, ozdobené petrželkou.
Čočkové smaženky
Suroviny:
Salát z červené řepy
Suroviny:
sterilovaná červená řepa, vejce, hlávkový salát, cibule, bílý jogurt (nejlépe kozí), hořčice, 2 lžíce sójanézy (majonézy), dýňová semena, olivový olej, sůl
Postup:
Talíř vyložte listy salátu. Do středu rozložte pokrájenou řepu, poklaďte ji cibulí nakrájenou na kolečka a přidejte vačené vejce pokrájené na čtvrtky. Z jogurtu, hořčice, sójanézy, olivového oleje a soli vytvořte dresing, kterým salát přelijete. Posypte nasucho opraženými dýňovými semeny. Podávejte s celozrnným pečivem.
Čínské fazole
Suroviny:
červené fazole ledvina, čínská mražená zelenina, sójová omáčka Tamari, Solamyl, sůl, pepř
Postup:
Fazole namočte přes noc do studené vody. Sceďte je, přidejte čistou vodu a uvařte v tlakovém hrnci ( zhruba 30 min.). Na osmahnuté cibulce poduste čínskou zeleninu, přidejte vařené fazole. V sójové omáčce rozmíchejte Solamyl, nalijte na zeleninovou směs a provařte do zhoustnutí. Osolte, opepřete a posypejte sezamovým semínkem.
Paprikový salát
Suroviny:
3 červené a 3 zelené papriky, 1 oranžová nebo žlutá paprika, 2 cibule, 1 lžička přírodního octa nebo šťávy z citronu, 3 lžičky oleje, 1/8 l zeleninového vývaru, pepř, sůl
Postup:
Papriku a cibuli nakrájejte na proužky, všechny přísady smíchejte a ochuťte.
Okurkový salát
Suroviny:
2 okurky, 2 lžíce kysané smetany, 1 lžíce sladké smetany, 3 lžičky ovocného octa, 1 lžička citronové šťávy, půl lžičky hořčice, trochu kopru
Postup:
Okurky nakrájejte na plátky, přidejte ostatní přísady a ochuťte.
Celerový salát
Suroviny:
1 celer, 4 jablka, 3 lžíce loupaných ořechů, trochu ovocné šťávy, 2 lžíce sójanézy/majonézy, zeleninový vývar, pepř, sůl
Postup:
Celer nastrouhejte najemno a jablka nahrubo. Přidejte loupané ořechy, ovocnou šťávu a ostatní přísady a ochuťte.
Zeleninový salát s luštěninami
Suroviny:
7 středně velkých nových brambor, 4OO g čerstvých fazolek, 2 šálky čerstvého nebo mraženého hrášku, 3 velké karotky, 1 brokolice, 1 šálek majonézy, půl lžičky tymiánu, bylinková sůl
Postup:
Karotku s brambory uduste doměkka. V mezičase připravte zbylou zeleninu - fazolky nakrájejte na 1,5 cm dlouhé proužky, brokolici na malé růžičky. Karotku a brambory nechte vychladnout. Hrášek a fazolky vařte asi 15 minut, pak přidejte růžičky brokolice a vše společně uvařte doměkka. Karotku a brambory po vychladnutí nakrájejte na malé kostky. Přesypte je do velké mísy, přidejte uvařenou, ještě teplou zeleninu a vše promíchejte s majonézou, tymiánem a bylinkovou solí. Nechte odpočinout. Na jednotlivé talíře servírujte na list salátu a obložte plátky rajčat a okurky.
Syrový karotkový salát
Suroviny:
6 karotek, 4 jablka, 1 lžíce kysané smetany, 2 lžíce pomerančové šťávy, zeleninový vývar, pepř, sůl, čerstvé bylinky
Postup:
Jablka a karotku nastrouhejte, všechny přísady vložte do mísy, dobře promíchejte a ochuťte. Přidejte čerstvé bylinky.
Sváteční růžičková kapusta
Suroviny:
300 g růžičkové kapusty, 150 g jedlých kaštanů, 50 ml sójového mléka, bílé víno, voda
Postup:
Růžičkovou kapustu můžete připravit i jako velmi sváteční jídlo. Jedlé kaštany nařízněte křížem, vodu přiveďte k varu, kaštany do ní vhoďte a vařte 6-8 minut. Ještě teplé je oloupejte. Pak je vložte do hrnce a zalijte sójovým mlékem. Přidejte trochu vody, abyste kaštany zcela zakryli. Na mírném ohni je vařte asi 15 minut, dokud nezměknou, pak je sceďte.
Růžičkovou kapustu očištěte, odstraňte z ní stopky a na pánvi zahřejte trochu oleje. Nasypte na něj nakrájenou cibulku, nechte ji osmahnout, pak přidejte kapustu, bílé víno a trochu vody. Pánev zakryjte a za občasného míchání 8-10 minut duste. Ke kapustě přisypte kaštany a vše promíchejte, pak pánev zakryjte a vařte ještě asi 5 minut, dokud není vše měkké.
Mrkváky
Suroviny:
syrová mrkev, hladká kukuřičná mouka, vejce, instantní zeleninový bujón, česnek, olivový olej
Postup:
Nastrouhejte najemno mrkev (množství dle počtu strávníků), přidejte vejce, mouku, bujón, vytvořte těsto a lijte na olivovým olejem vymazanou pánev do tvaru placiček. Opečte je z obou stran, mírně vychladlé potírejte olivovým olejem a rozdrceným česnekem.
Zelníky
Suroviny:
Kysané zelí, cibule, olivový olej, černý pepř, pohanková mouka, bílý jogurt, čerstvá červená paprika, pórek, sójové mléko, kmín, sůl
Postup:
Cibuli osmahneme na oleji, přdáme zelí a 5 minut dusíme. Po vychladnutí přidáme vlažné sójové mléko, pohankovou mouku, pepř, kmín a sůl. Promícháme a na olivovém oleji smažíme menší zelné placky. Zelníky na talíři ozdobíme jogurtem smíchaným s pokrájenou paprikou a pórkem.
Vaječná omeleta se zeleninou
Suroviny:
mražený hrášek, cibule, brokolice, vejce, olivový olej, sušený libeček, pepř, sůl
Postup:
Hrášek, cibuli pokrájenou na kolečka a růžičky brokolice povařte v páře. V misce rozšlehejte vejce se solí, libečkem a pepřem a promíchejte je s dušenou zeleninou. Směs vlijte na pánev s olivovým olejem a opečte z obou stran. Podávejte s kysaným zelím.
Letní špízy
Suroviny:
žampiony, cibule, barevné papriky, olivový olej, grilovací koření (bez glutamanu sodného)
Postup:
Plátky cibule, žampiony a kousky paprik střídavě napichujte na grilovací jehly. Potřete olejem, posypte grilovacím kořením a grilujte po každé straně přibližně 5 minut. Podávejte s žitným chlebem.
Plněné papriky
Suroviny:
různobarevné papriky, cibule, rajčata, bobkový list, sójová omáčka Tamari, olivový olej, kukuřičný škrob Maizena, vařená neloupaná rýže, sójová drť, sůl
Postup:
Vařenou rýži smíchejte se sójovou drtí připravenou podle návodu na obalu a ochuťte sójovou omáčkou. K osmahnuté cibulce přidejte pokrájená rajčata, bobkový list a smíchejte s rýží. Směsí naplňte papriky zbavené stopek a jadérek, zakapejte sójovou omáčkou, podlijte vodou, osolte a zvolna duste asi 40 minut. Hotové papriky vyjměte a omáčku zahustěte dle potřeby Maizenou a provařte.
Indické smaženky
Suroviny:
2 pastináky, 3 mrkve, 2 lžíce nasekaných ořechů, pohanková mouka, kari koření, olivový olej, Sójkyška natural, sůl
Postup:
Nastrouhejte mrkev a pastinák, přidejte ostatní ingredience a 5 lžic vody. Vytvořte husté těsto, které nabírejte lžící a smažte na oleji.
Jako přílohu podávejte okurkový salát ochucený Sójkyškou a česnekem se solí.
Zelenina v těstíčku
Suroviny:
žampiony, mrkev, pórek, Hraška (směs s hrachem na obalování), sójová omáčka Tamari, olivový olej, sůl
Postup:
Mrkev a pórek nakrájíme na kolečka a spolu se žampiony podusíme na páře. Hrašku smícháme s vodou na řidší těstíčko a osolíme. Jednotlivé kousky zeleniny namáčíme v těstíčku a smažíme na olivovém oleji. Namáčíme v misce se sójovou omáčkou. Podáváme se syrovou zeleninou podle chuti a dostupnosti.
Zeleninový bulgur s tuňákem a fazolkami
Suroviny:
špaldový bulgur,červená a žlutá paprika, zelené fazolky, tuňák naložený v olivovém oleji, sójanéza, hořčice, cibule, domácí vejce, olivový olej, sůl
Postup:
Bulgur uvařte podle návodu a přidejte do něj na kostičky nakrájené papriky. Fazolky uvařte v páře. Sójanézu smíchejte s hořčicí a pokrájenou cibulí, osolte a fazolky s ní ochuťte. Na talíři doplňte filetami z tuňáka a vařenými vejci pokrájenými na měsíčky. Pokapejte kvalitním olivovým olejem.
Grilovaná zeleninová mísa
Suroviny:
2 velké červené papriky, 1 žlutá paprika, cuketa, olivový olej, 1 velká cibule, rozinky, rajský protlak, citron, tomatová šťáva
Postup:
Papriky položte do pekáčku a ogrilujte je, až zčernají. Dejte je do mísy, kterou zakryjte. Na plech položte cuketu, potřete ji olejem a také ogrilujte. Na pánvi rozpalte zbytek oleje, přidejte cibuli, rozinky, rajský protlak a nechte změknout. Do hrnce nalijte polovinu tomatové šťávy, na dno položte vrstvu červených paprik a pak vrstvu cukety, žluté papriky a cibulové směsi. Každou vrstvu zalijte tomatovou šťávou a přelijte osmahlou cibulí, rajským protlakem a vymačkaným citronem. Mísu zakryjte a nechte v chladu ztuhnout několik hodin. Pak podávejte.
Fazolkový salát s fetou
Suroviny:
400 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 1 lžíce vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, jarní cibulka, čerstvá bazalka, 150 g fety, 50 g opražených loupaných mandlí
Postup:
Fazolky vaříme přibližně 8-10 min do změknutí. V misce smícháme olivový olej, vinný ocet, mletý pepř, utřený česnek a sůl. S takto připravenou zálivkou promícháme vařené fazolky, přidáme kostičky sýra, cibulku, bazalku a posekané opražené mandle.
Waldorfský salát
Suroviny:
1-2 jablka, půl šálku šťávy z citronu, 1 šálek rozkrájeného celeru, 5 vlašských ořechů
Postup:
Jablka nakrájejte na malé kousky a smíchejte s celerem a citronovou šťávou. Přidejte vyloupané a posekané vlašské ořechy.
Křenový salát
Suroviny:
1 křen, 3 jablka, 3 lžíce kysané smetany, 2 lžičky sladké smetany, 1 lžička jogurtu, 2-3 lžičky octa, 2 lžičky citronové šťávy, 2 lžičky oleje, sůl
Postup:
Křen a jablka jemně nastrouhejte, přidejte ostatní přísady a dobře promíchejte.
Zelný salát s kapustou
Suroviny:
bílé a červené zelí, kadeřavá kapusta, 1-2 stroužky česneku, půl pohárku kysané smetany, 3-4 lžíce octa, 3 lžíce oleje, zeleninový vývar, pepř, sůl
Postup:
Půlku zelných hlav nakrájejte na proužky, přidejte ostatní přísady, promíchejte a ochuťte.
Salát z celeru a mrkve
Suroviny.
1 celer, 1 střední mrkev, 1 střední cibule, pepř, citronová šťáva, smetana, olej
Postup:
Mrkev a celer uvařte a nakrájejte na plátky, cibuli nadrobno. Přidejte smetanu, olej, citronovou šťávu, podle chuti pepř a sůl.
Grilovaný kozí sýr s rukolou
Suroviny:
kozí sýr, rukola (lehce nahořklý salát, velmi prospěšný pro játra), uzené tofu, olivový olej, sůl, pepř, česnek, hořčice
Postup:
Omytou rukolu rozložíme na talíř. Smícháním oleje, hořčice, soli a pepře získáme zálivku, kterou ochutíme salát. Posypeme osmaženým tofu pokrájeným na drobné kostičky. Kozí sýr pečeme 5 - 8 minut v rozehřáté troubě při 250°C. Položíme na salát a ihned podáváme s žitným chlebem.
Kontakt
Pacetluky 87
768 43 Kostelec u Holešova
+420 776 070 840
nolicz@centrum.cz
IČ: 46192026