Je Actimel opravdu prospěšný?

20.06.2010 16:32

Britský úřad ASA, který ve spojeném království dbá na pravdivost reklam, zkoumal, zda je pití jogurtu Actimel opravdu zdraví prospěšné, jak to tvrdily britské reklamy. Došel k závěru, že nápoj žádný podstatný vliv na zdraví nemá.

Úředníci si nechali předložit všech 24 vědeckých studií, které podle firmy Danone dokazují, že je pro školáky pití jogurtu dobré. Mezi nimi byly např. dvě studie provedené v dětských centrech v USA a Rusku. Děti, které pily Actimel (navíc dvojnásobnou dávku, než je doporučená), neměly prokazatelně menší problémy se zažíváním než ty, které výrobek nepily. Stejně nepřesvědčivé byly údajně i studie, které zkoumaly vliv pití Actimelu u dětí s astmatem nebo u těch, jež mají chronickou rýmu či průjmy.

Podle mluvčího britské pobočky Danone prováděli studie lidé, kteří mají bohaté zkušenosti s klinickými testy, s probiotickou pediatrií i imunologií a kteří jsou uznáváni mezinárodní vědeckou veřejností.

Inspektoři z ASA uvedli, že předložené studie nebyly špatné, ale zároveň nebyly tak dobré, aby prokázaly to, co tvrdily. ASA proto vzkazuje: žádné zázraky od Actimelu nečekejte, je to jen jogurt.

                                                                                                                                                                             Zdroj:MF DNES, 15.10.2009

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Pacetluky 87
768 43 Kostelec u Holešova
+420 776 070 840 IČ: 46192026