Hypertenze

09.03.2010 14:18

Čím škodí vysoký tlak?

Nebezpečí hypertenze je v její nenápadnosti. Ne nadarmo se mu říká tichý zabiják. Vysoký tlak totiž nijak nepociťujeme, nic nás nebolí, a pokud si tlak nezměříme, zpočátku o nemoci nevíme. Někteří nemocní si občas stěžují na únavnost, nesoustředěnost, bolesti hlavy, poruchy spánku, pocity bušení srdce nebo tlak na hrudi. Tyto příznaky jsou však natolik nespecifické, že většinou nevzbudí velkou pozornost.

V prvních fázích onemocnění nevznikají žádné změny na cévách ani orgánech. Teprve po delší době dochází k postižení srdce, cév a ledvin. Orgány jsou však i při určitém stupni poškození schopny pracovat aniž by byla ovlivněna jejich funkce. Až v poslední etapě nemoci se choroba projeví naplno. Srdce již nezvládá pracovat pod vysokým tlakem a začíná selhávat. Stejně tak selhávají i ledviny. V důsledku poškození malých cév je mnohonásobně zvýšeno riziko mozkové mrtvice, ušetřena není ani oční sítnice.

Jaká je léčba?

Pod pojmem léčba si nejspíš na prvním místě vybavíte nějakou tabletku nebo pilulku. Medikamentózní terapie má samozřejmě klíčovou úlohu, nicméně nestojí zcela na prvním místě. Nejdříve je třeba se pokusit normalizovat hodnotu tlaku bez použití léků. Jak na to?

U obézních pacientů je žádoucí snížení hmotnosti. Důležité je také snížit denní příjem soli v potravě. Nadbytek alkoholu je rovněž nepřípustný, o kouření ani nemluvě. Vhodná je fyzická aktivita. Snížení psychického stresu je prospěšné, bohužel ne vždy ale možné.

Selže-li výše popsaná úprava životního stylu, přichází ke slovu chemie. Léků k terapii hypertenze existuje hned několik skupin. Pro každého jedince je vhodná jiná. Začíná se menší dávkou jednoho typu léku. Pokud léčba není úspěšná, je možné dávku zvýšit. Když ani to nepomůže, nasazuje se kombinace dvou i více léčiv z různých skupin.

Je nutné, aby léčba byla dostatečně razantní. Cílem totiž není pouhé snížení tlaku, ale dosažení normálních hodnot. To, že vám lékař předepíše tabletky, však neznamená, že můžete zcela rezignovat na životní styl. Jako u každé jiné choroby, i zde mají medikamenty podpůrnou úlohu, ale o uzdravení se musíte snažit i vy a vaše tělo s vámi.

Detoxikační medicína se samozřejmě tímto masovým civilizačním onemocněním musí také zabývat. Při hledání příčin tohoto onemocnění se obvykle nic nenalezne, proto se onemocnění nazývá esenciální hypertenze. Existuje také symptomatická hypertenze, která je ale velice vzácná a doprovází některé nemoci, například ledvin. Hranice vysokého tlaku je lehce pohyblivá. Obvykle se uvádí jako normální tlak do 140/90, ale řada lékařů považuje za rizikový už tlak o několik dílků stupnice nižší. Léky na vysoký tlak působí na celou řadu mechanismů. Jedny blokují beta-receptory v cévní stěně, jiné kalciový kanál, další vylučují soli a přebytečnou tekutinu. Detoxikace při vysokém krevním tlaku nemůže být tedy také jednoduchou záležitostí. V pořádku nemusí být baroreceptory nacházející se v aortě a v rozvětvení krkavice na krku. Tyto baroreceptory informují celý systém regulace krevního tlaku o skutečném krevním tlaku a jsou-li chybně nastavené, nespouštějí příslušný mechanismus, který zodpovídá za snížení krevního tlaku. Krevní tlak je prakticky vždy zvyšován na základě vyššího cévního odporu, tedy když srdce musí protlačovat krev proti vyššímu odporu, než je fyziologické. To bývá způsobeno zužováním cévního řečiště včetně kapilár. Cévní řečiště je ovládáno vegetativním nervovým systémem. Jiné regulační mechanismy jsou umístěny v prodloužené míše. Proto stresové situace, které prožíváme, mají prostřednictvím spojnice do mozkové kůry vliv na zvýšení krevního tlaku. Pokud se jedná o ojedinělou situaci, jde pouze o přechodné zvýšení, pokud se ale tyto situace častěji opakují, nebo jsou trvalé, hypertenze se fixuje a krevní tlak zůstává na vyšších hodnotách trvale. Krevní tlak je také řízen prostřednictvím hypofýzy a hypotalamu, což je také řídící část pro hormonální systém. Hormony, především mineralokortikoidy, které se tvoří v kůře nadledvin, patří rovněž k regulátorům krevního tlaku. To proto, že regulují vylučování minerálů z těla, především sodíku. Při vysoké kumulaci solí v organismu se zadržuje voda, která pak způsobuje zvýšený odpor proudící krvi a zvyšuje množství proudící tekutiny. Tím se podílí na zvyšování krevního tlaku.

Regulace krevního tlaku je velmi komplexní záležitost závislá na mnoha okolnostech a částech organismu. Nesmíme zapomínat ani na ukládání vápníku do cévní stěny, čímž se snižuje její pružnost. Znalosti detoxikační medicíny dostoupily tak daleko, že bylo možno vytvořit preparát Hyperton, který má šanci podpořit stabilizaci krevního tlaku, jeho snižování a hlavně v častých případech i jeho úplnou normalizaci. Jeho čistící síla a dopad na organismus je vzhledem k různým strukturám, které zasahuje, obrovský. Průzkum tohoto preparátu a studie jeho účinnosti právě probíhá na Masarykově univerzitě v Brně. Ta má potvrdit, nebo vyvrátit jeho účinky. Reakce od klientů na tento přípravek jsou zatím více než pozitivní. Budeme rádi za sdělení jakýchkoliv zkušeností s tímto přípravkem. Děkujeme. Při užívání přípravku nevysazujte léky předepsané lékařem. Snižovat, nebo vysadit léky je možno pouze po vybrání přípravku a konzultaci stavu s lékařem.

Snižování krevního tlaku podle lidové medicíny podporuje také pravidelné pití 2 lžiček jablečného octa rozmíchaných ve sklenici vody až 3x denně, dále česnek, nebo česnekové tablety

zdroj Bulletin Mudr.Jonáš

 

MEDICINÁLNÍ HOUBY:

          Reishi

          Hlíva

          Enoki

          Maitake

          Coriolus

          Polypurus

C.I.C. JOALIS:

          Abelia Capitulis - bolesti hlavy, nervový systém

          Abelia Centralis - plíce, průdušky, srdce 

          CorDren - srdce a cévy

          CorHelp - péče o srdce a cévy

          Cranium - regenerace nervového systému

          Detoxikační balíček Časné léto - čas srdečního okruhu

          Hyperton - hypertenze

          Metabol - úprava metabolismu

          MindDren - péče o mysl a mentální funkce

          MindHelp - péče o mentální funkce

          Relaxon - únava, stres, deprese

          VasoDren - arteriální systém

          Vegeton - vegetativní nervový systém

          Venaron - žíly 

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Pacetluky 87
768 43 Kostelec u Holešova
+420 776 070 840 IČ: 46192026