POLÉVKY

 

Cizrnová polévka

Suroviny:
500 g vařené cizrny, 120 g másla, 250 g cibule, 30 g česneku, římský kmín, arabské koření, sůl, mletý pepř, 1 litr zeleninového vývaru, 120 ml smetany, na podávání zakysaná smetana
Postup:
Cizrnu, předem namočenou aspoň osm hodin, uvaříme doměkka. V kastrolu rozpustíme máslo, na něm osmažíme cibuli, přidáme rozmáčknutý česnek, cizrnu a koření, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a vaříme ještě půl hodiny. Přidáme smetanu a polévku rozmixujeme. Každou porci polévky doplníme na talíři lzící zakysané smetany.
 

Dýňová polévka s bylinkami a uzeným lososem

Suroviny:
300 g očištěné dýně, 200 g očištěných brambor, asi 1 litr vody, 2 dl smetany ke šlehání, hrst bylinek (petrželka, tymián, bazalka), balzamikový ocet, mletý pepř, sůl, parmazán
Postup:
Oloupeme dýni a brambory, z dýně odstraníme semínka. Obojí nakrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vodě do měkka. Přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme na jemné pyré. Polévku ochutíme sekanými bylinkami, pepřem, solí a balzamikovám octem, nalijeme do předehřátých talířů a podáváme s kousky uzeného lososa.
 

Polévka z dýně hokkaido

Suroviny:
1 malá nebo 1/2 větší dýně hokkaido, 2 cibule, sůl, pepř, tymián, petrželka, parmazán, olivový olej, sójová smetana
Postup:
Dýni důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a společně s bylinkami a dýní ji osmahneme na olivovém oleji. Pak podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Rozmixujeme, posypeme parmazánem a případně ještě zjemníme sójovou smetanou.
 

Dýňová polévka

Suroviny: 
1 dýně Hokkaido, 1 pórek, 2 stroužky česneku, 1 litr vývaru, sůl, pepř, olivový olej, zakysaná smetana, dýňová semínka
Postup:
Na oleji zpěníme nakrájený pórek, přidáme na kostky nakrájenou dýni, česnek, zalijeme vývarem a opepříme. Vaříme do změknutí, pak rozmixujeme, dochutíme, přidáme dýňová semínka popř. zelené bylinky podle chuti a zakysanou smetanou zjemníme.

 

Mrkvová polévka s bramborem

Suroviny:
4 brambory, 4 mrkve, 2 lříce másla, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 litr horké vody, 2 lžíce světlé jíšky, 1 kelímek smetany, mletý černý pepř, sůl
Postup:
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nastrouhané větší mrkve a zhruba 10 minut restujeme na mírném ohni. Pak mrkve zalijeme horkou vodou, přidáme zeleninový bujón, na kostky nakrájené brambory a přikryjeme pokličkou. Mrkvovou polévku vaříme přibližně 20 minut dokud nejsou brambory měkké. Pak polévku dosolíme, trošku opepříme a vlijeme smetanu z kelímku. Zamícháme, zahustíme jíškou, mírně povaříme a podáváme.

 

Houbová polévka v ovesnými vločkami 

Suroviny:

ovesné vločky, sušené houby, pórek, cibule, olivový olej, zeleninový bujón, kmín, sůl

Postup:

Na oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte k ní ovesné vločky a lehce vše opražte. Zalijte vodou, přidejte předem namočené houby, kmín, bujón a po 15 minutách pórek nakrájený na kolečka. Asi 5 minut ještě vařte. Hotovou polévku zakápněte olivovým olejem. Podávejte s žitným chlebem.

  

Hrášková polévka

Suroviny:

mražený hrášek, uzené tofu, sójová rostlinná smetana, zeleninový bujon, lžička másla, česnek, jarní cibulka, sůl, olivový olej

Postup:

Mražený hrášek povařte a rozmixujte s cibulkou podušenou na másle. Přidejte sójovou smetanu, zeleninový bujon, sůl, drcený česnek a minutku povařte. Do hotové polévky můžete přidat olivový olej. Jednotlivé porce na talíři posypte pokrájeným a osmaženým tofu a petrželkou.

 

Polévka z hrachu, pórku a brokolice

Suroviny:

středně velká cibule, 2 šálky pórku pokrájeného na kolečka, 2 - 3 brambory podel velikosti, několik růžiček brokolice, několik sáčků mraženého hrachu, zelená nať, sůl, bobkový list

Postup:

V hrnci osmahněte cibuli a pórek, vložte brambory a přilijte vodu nebo zeleninový vývar. Přidejte 1-2 bobkové listy a vařte asi 10 minut. Pak přidejte brokolici a hrách a vařte dalších 10 minut. Vychladlou polévku rozmixujte na jemné pyré, poté ji prohřejte a při podávání posypte zelenou natí.

 

Rybí polévka s bramborem

Suroviny:

rybí maso, cibule, mrkev, pórek, brambory, libeček, celý pepř, olivový olej, petrželová nať, sůl

Postup:

Rybí maso povařte v osolené vodě asi 15 minut. V hrnci osmažte cibuli a ostatní pokrájenou zeleninu. Přidejte vývar z rybího masa, drobně pokrájené brambory, libeček a pepř a vše duste do měkka. Polévku osolte, přidejte na kousky pokrájené uvařené rybí maso a krátce povařte. Ochuťte petrželkou.

 

Jehněčí jarní polévka

Suroviny:

jehněčí maso, mrkev, celer, cibule, rýže, jogurt, žloutek, zeleninový bujón Würzl, olivový olej, petrželka, sůl

Postup:

Maso nakrájejte na kousky a povařte v osolené vodě. Zeleninu pokrájejte a osmahněte na oleji. Přidejte opláchnutou rýži, nechte zesklovatět a vše přidejte k masu. Vařte do změknutí masa. Stáhněte z ohně a přidejte jogurt rozšlehaný se žloutkem. Posypte petrželkou a dochuťte bujónem.

 

Fazolačka se zelím

Suroviny:

fazolky adzuki, kysané zelí, cibule, mrkev, bobkový list, kořen petržele, zeleninový bujón Würzl, sladká paprika, chilli, olivový olej, sůl

Postup:

Na oleji zpěňte cibulku, přidejte papriku, chilli, pokrájené zelí, mrkev a petržel pokrájené na kolečka a zpola uvařené fazolky. Zalijte vodou, přidejte bujón, bobkový list a vařte doměkka. Po změknutí všech surovin odstavte z plamene, zakapejte olivovým olejem, dosolte a nechte 10 minut odstát.

 

Španělská česneková polévka

Suroviny:

2 lžíce řasy hajiki, 3 lžíce olivového oleje, 7 velkých stroužků česneku pokrájených na tenké plátky, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, špetka chilli, 800 ml vody, 2 lžičky instantního zeleninového vývaru, špetka šafránu, 1 bobkový list, 2 oloupaná a jader zbavená rajčata pokrájená na malé kousky, 4 lžíce sherry medium, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce jemně nasekané petržele, 5 plátků citronu

Postup:

Hajiki namáčejte ve 200 ml studené vody 10 minut, potom slijte a nechte okapat. Namáčecí vodu zachovejte. V hrnci rozpalte olej a osmažte na něm česnek za stálého míchání do světležluta. Česnek se nesmí zbarvit dohněda, jinak zhořkne. Přidejte mletou papriku a chilli a pár sekund restujte. Zalijte namáčecí vodou, přidejte 800 ml vody a okořeňte instantním zeleninovým vývatem. Polévku přiveďte do varu a okořeňte šafránem a bobkovým listem. Přikrytou ji 7 minut povařte. Přimíchejte rajčatové kostičky a minutu zahřívejte. Polévku sundejte z plotny a ochuťte sherry a citronovou šťávou. Ozdobte petrželkou a plátky citronu. 

 

Kulajda

Suroviny:

brambory, čerstvé nebo sušené houby, sójová smetana, kmín, bobkový list, Maizena, citronová šťáva, vejce, kopr, sůl

Postup:

Do vody dejte vařit brambory pokrájené na malé kostičky, houby, kmín, sůl a bobkový list. Po změknutí brambor přidejte sójovou smetanu, zahustěte Maizenou, přidejte vejce a čerstvý nebo sušený kopr. Dochuťte citronovou šťávou.

 

Zeleninový boršč

Suroviny:

mrkev, hlávkové zelí, celer, 2 rajčata, červená řepa, pepř, sůl, provensálské koření, zakysaná smetana, petrželka

Postup:

Mrkev, celer a řepu nakrájejte na kostičky, zelí na nudličky a přidejte pokrájená rajčata. Vše povařte s kořením a solí, aby zelí křupalo. Podávejte se lžící kysané smetany a ozdobené zelenou petrželkou.

 

Hrachová polévka

Suroviny:

400 g čerstvého nebo mraženého hrachu, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, pepř, sůl, zelené natě, žitný chleba

Postup:

V hrnci osmahněte na oleji nebo na másle cibulku a přidejte 1/2 l vody a hrášek. Osolte a opepřete a vařte přibližně 20 minut. Když je hrách měkký, přelijte polévku do mixeru a rozmixujte ji. Rozmixovanou polévku přelijte přes síto a nechte prohřát. Už ji nevařte, jen dochuťte a podle chuti dosolte. Podávejte s opraženými kostičkami žitného chleba a zelenými natěmi.

Vyhledávání

Kontakt

BARTOŠOVÁ Jitka Podlesí V/5426 B
76005 Zlín
+420 776 070 840 IČ: 46192026